Пускат на вода автономен електрически ферибот в Норвегия

Норвежката компания Zeabuz обяви, че ще пусне на вода самоуправляем електрически ферибот през следващата година. Този ферибот с нулеви емисии е разработен за първи път през 2018 г. от изследователи от Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU). Очаква се машината да може да превозва 12 пътника и да работи подобно на асансьор, като пътниците ще могат да извикват ферибота до своето местоположение, натискайки един бутон.

Пускането на първия автономен електрически ферибот в Норвегия потвърждава усилията, които страната полага за развитието на водния транспорт. През 2015 г. Норвегия беше първата страна, която пусна първата в света електрическа кола и пътнически ферибот.

Според Нарве Мьос, директорът на DNV GL – компания, която консултира морската индустрия и организира програмата за зелено корабоплаване в Норвегия – страната е на прав път, когато става въпрос за новаторски нови технологии във водния транспорт. Мьос казва, че използването на нови лодки като тази, подготвяна от Zeabuz, предоставя по-екологична алтернатива на автомобилния транспорт. Освен това процесът на автоматизация помага да се намалят оперативните разходи.

Новопоставеният ферибот ще работи по канала, който свързва пристанището и центъра на града Трондхайм. Пътниците ще имат 1 минута време за пътуване, а не 15 минути, които обикновено са необходими за разходка между двете места. Фериботът ще има капацитет за превоз на пътнически велосипеди и е проектиран да се зарежда, докато стои на докинг станция. Возенето на ферибота ще бъде безплатно, поне в Трондхайм.

Много страни се “връщат” към водния транспорт, който е бил популярно средство за пътуване преди изобретяването на автомобилите. Например Бангкок възнамерява да пусне 30 нови електрически ферибота и 5000 водни електрически таксита през следващата година. През юли 2020 г. Uber обяви плановете си да пусне лодка-такси по река Темза в Лондон.

Изображения: Zeabuz

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*