Старо митническо депо в Базел се превръща в жизнен и зелен мини-квартал

Сега, когато екологичните проекти за нови сгради и природосъобразните реновации са във възход, вече свикване да четем за големи центрове със смесено предназначение с изобилна зеленина, вградени ВЕИ системи, употреба на рециклирани материали и съоръжения. Но има някои впечатляващи примери. Много архитекти и дизайнери тенденция за адаптивна повторна употреба, вдъхвайки нов живот и нова цел на старите сгради, вместо да ги разрушават.

Това се е случило и с едно старо митническо депо в Базел, Швейцария. Скоро то ще се превърне в мини-квартал, който дори ще си има собствено училище. Проектът, наречен Dreispitz Nord, ще преобрази старото депо в градска сграда с „голяма, обществена зелена площ“.

Дизайнът е на Herzog & de Meuron и представя иновативни начини за подход към проектите за повторно използване. Швейцарската архитектурна фирма оглави проекта, след като стартира работа по идеята още през 2017 г. – тогава тя спечели конкурс за мащабен план за преустройство на Базел.

Dreispitz Nord ще включва три високи кули със смесено предназначение, заобиколени от средно високи сгради. В тези средно големи сгради ще има достъпни жилища. Мини-кварталът ще си има търговския център има и обществен парк и училище, което е достатъчно голямо за около 600 ученици. Училището и придружаващата ги спортна зала ще бъдат сглобяеми, за да спестят време и строителни отпадъци.

Тучен зелен покрив ще служи като още един обществен парк, а в него ще има мини-парк за домашни любимци и градински център „направи си сам“ за жителите на Базел. Ще има и игрища, общински градини и младежки център.

Комбинацията от адаптивна повторна употреба и новодобавените високи кули на проекта ще преобрази облика на Базел, като същевременно ще добави много обществени удобства, за да може да се наслади общността.

Изображения: Herzog & de Meuron

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*