ВЕИ бележат ръст през 2020 г. въпреки пандемията

Възобновяемата енергия не е пострадала заради ограниченията в глобалната икономика, породени от коронавируса, и е на път да отбележи нови рекорди. В световен мащаб ВЕИ инсталациите са достигнали рекорд за всички времена, според нов доклад на Международната агенция по енергетиката (МАЕ). Според доклада около 90% от всички нови мощности за добив на електроенергия през 2020 г. са възобновяеми.

Ако окончателните цифри в края на годината потвърдят прогнозата на МАЕ, светът ще се радва на рекордно увеличение от 200 гигавата при капацитета за добив на възобновяема енергия през 2020 г. в сравнение с миналата година. Този доклад е знак за надежда за ново бъдеще, доминирано от възобновяемата енергия. Ако тенденцията се запази, възобновяемите енергийни източници могат да изпреварят изкопаемите горива и да станат най-големият източник на енергия още до 2025 г.

В хода към новите времена, доминирани от чистата енергетика, централна роля ще играят САЩ и Китай – не само защото са най-големи замърсители, но и защото инвестират най-мощно във ВЕИ. МАЕ очаква, че ако новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън изпълни енергийната си политика, преходът към зелена енергия може да бъде много по-бърз от очакваното.

Най-голям ръст е налице при соларните инсталации. Слънчевата енергия се е увеличила 18 пъти от 2010 г. насам, докато вятърната енергия се е увеличила около четири пъти за същия период. Според директора на МАЕ Фатих Бирол, слънчевата енергия се очаква да се превърне в „цар на чистата енергия“ в бъдеще. Според доклада, водноелектрическите системи са доминирали в сектора на възобновяемата енергия през 2010 г., представлявайки 77% от мощностите, но сега техният дял е значително по-малък: 45% през 2020 г.

Въпреки че възобновяемите енергийни източници се справят добре през 2020 г., все още не е време за празнуване. IEA предупреждава, че за да продължат положителната тенденция, страните по света трябва да приемат промени в енергийните си политики.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*