Соларни яхти тръгват на околосветско пътешествие

Започна деветото издание на Vendée Globe – международно състезание за яхти, захранвани със соларна енергия, в което те трябва да обиколят света, без спирания и без чужда помощ. Яхтите потеглиха от френското пристанище Сабл-д’Олон, за своето световно турне.

Сред състезателите е Дидак Коста, който се състезава за втори път на този турнир. На неговата лодка има 780 Wp слънчеви панели. Борис Херман от Германия е друг виден състезател – той има 1149 Wp слънчева фотоволтаична система на лодката си. В случая са налице два различни типа клетки с общо тегло от едва 24,5 кг. Ари Хуусела пък разчита на панели от серия 390 Wp SP за своя кораб, със задни контактни клетки, способни да преобразуват повече от 24% от слънчевата светлина в електричество.

„Слънчевите панели Solbian се оказаха много ефективни при подготовката за надпреварата“, казва Херман. „Заедно с хидрогенератора те поддържат батериите на лодката заредени, като избягват пренасянето на гориво за генериране на електричество – което пряко ще допринесе за състезателните резултати. От екологична гледна точка системата също ще играе решаваща роля за справяне с това предизвикателство, без да прибягваме до изкопаеми горива“.

„В състезание като Vendée Globe – самостоятелен кръг на световното състезание без междинни спирания или външна помощ – управлението на енергията е важен аспект, поради което се нуждаем от решения, способни да издържат на най-екстремни условия,“, коментира Хуусела. „Слънчевите панели, които съм инсталирал, са проектирани и тествани за морската индустрия. Имат ниско тегло и ще бъдат основен източник на чиста енергия за задоволяване на потреблението на борда.“

Снимка: Solbian

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*