Построиха соларен парк на дървени колове във Франция

Френският кооператив Céléwatt и инженерната компания Mécojit изградиха нов, 250 кВт соларен парк в югозападна Франция, където слънчевите панели са инсталирани върху конструкция от дървени колове. Дървените подпори са добити от околните гори, за да насърчат местната заетост и потреблението на регионален природен ресурс.

Наземният масив от 250 kW, окойто ще бъде окончателно завършен през 2021 г., е изграден изцяло върху носеща конструкция, изработена от сурово дъбово дърво. „Първоначалната ни идея беше да насърчаваме местната заетост и природните ресурси“, каза Бертран Делпейч, президент на Céléwatt. „Тъй като нямахме място за маневриране относно произхода на нашите 746 монокристални панели, които ни доставят от Китай от компанията Talesun, решихме да се съсредоточим върху стълбовете.“

Районът, в който се намира масивът, е наистина богат на дъбови гори. Тази права и масивна дървесина с диаметър около 15 см традиционно се използва като “бушо” (база за размножаване) за мидени култури. „Замяната на поцинкованите стоманени подпори на соларния парк със сурова дървесина от гори на около 30 км оттук спестява добива на руда и транспортирането й от Китай, а след това и нейната преработка, която се извършва в Португалия“, обясни Делпейч.

Céléwatt приканила инженерната компания Mécojit, с която вече е построила друг слънчев парк, да се включи в начинанието. „В началото беше истински експеримент“, спомня си Оливие Сантинян, мениджър проекти в Mécojit. „Доколкото ни е известно, това е първият пример за слънчева централа с необработена, непреработена дървена опора.“

Ограниченията за подобен проект са многобройни, тъй като дървесината не се обработва в дъскорезница и разработчикът трябва да вземе предвид различните секции и и несъвършенства на дървените греди. “На всичкото отгоре трябва да монтирате конструкцията на неравна земя”, каза инженерът.

Проектът се изгражда без държавна субсидия и ще продава енергия на френската енергийна кооперация Enercoop на цена от 0,08 евро / кВтч.

Céléwatt казва, че е направено всичко, за да се оптимизира дълготрайността на конструкцията. „Това е много устойчив и ендогенен дървесен вид, който не се бои от колебанията на времето“, обяснява Сантинян. „Конструкцията е направена така, че да се адаптира към движението на дървото.“

Въпреки че рискът от колонизация на гъбички е сведен до минимум, са предвидени и прости решения за подмяна на части в случай на нужда. Стабилността на панелите ще се проверява на всеки три години с визуална проверка на устойчивостта на дървото. Предвиден и е основен ремонт в рамките на десетгодишната поддръжка.

За Mécojit това, което първоначално е било “хазартен залог”, сега вече се разглежда като нов обект, предлаган на пазара под марката „Mécowood“, който компанията би искала да популяризира в други проекти. „Тази маса от сурова дървесина може да има много други приложения, като интегрирането на слънчеви панели в навеси за съхранение на дървесина или термопомпи … Възможностите са многобройни“, уверява Сантинян.

Снимка: CéléWatt

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*