1% от хората генерират 50% от глобалните авиационни емисии

Често летящи със самолет хора, които реално представляват само 1% от световното население, са генерирали половината от въглеродните емисии на авиацията през 2018 г., според проучване.

Авиокомпаниите са произвели милиард тона CO2 и са се възползвали от субсидия от 100 млрд. Долара, като не плащат за причинените от тях климатични щети, изчисляват изследователите. Анализът е събрал данни с цел създаването на възможно няй-ясната глобална картина на въздействието на честото летене.

Само 11% от хората по света са летели със самолет през 2018 г., като 4% са летели в чужбина. Американските въздушни пътници имат най-големия въглероден отпечатък сред богатите страни. Авиационните им емисии са по-големи от следващите 10 държави, взети заедно, включително Великобритания, Япония, Германия и Австралия, се посочва в проучването.

“Проучването ни показва, че една група “елит”, които се радват на чести полети, има голямо влияние върху климатичната криза, която засяга всички ни,” казват учените. Те заявиха, че намаляването на пътниците с 50% през 2020 г. по време на пандемията на коронавируса трябва да се разглежда като възможност да направи авиационната индустрия по-справедлива и устойчива. Това може да се направи, като се заложат “зелени” условия в огромните пакети “спасителни мерки”, които правителствата дават на индустрията заради корона-кризата.

„Ако искаме да се справим с изменението на климата, трябва да препроектираме [авиацията], трябва да започнем от върха, където неколцина „супер емитери“ допринасят с огромно количество парникови емисии за глобалното затопляне“, каза Щефан Геслинг от университета Линей в Швеция, който ръководи новото проучване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*