BIPV модул с нов капсулован дизайн се интегрира по-добре в сградите

Изследователи от Университета в Малага (UMA) обявиха, че са разработили фотоволтаичен панел за сградно-интегрирани соларни системи, който подобрява поглъщането на светлина, без да губи ефективност и издръжливост.

Панелът е базиран на нов начин за капсуловане, който позволява промяна на цвета по начин, улесняващ интегрирането в сгради. Тази техника се състои в нанасяне на антирефлексно стъкло върху предната страна на панела и черен лист на задната повърхност. „Тествахме различни материали, докато не се уверихме, че комбинацията от антирефлексно стъкло и фоново покритие на основата на черен полимер, които вече присъстват в индустрията, са ефективни и издръжливи“, каза съавторът на изследването Мария Круз Лопес. Новият панел вече е преминал всички стандартни тестове за издръжливост, добавя тя.

Испанската група обясни, че добавянето на тъмно фоново покритие може да намали ефективността на панела, тъй като този слой абсорбира слънчевата радиация, която може да се използва от слънчевите клетки. Загубата се оценява на около 8,66 Ws на модул. Учените обаче са изградили слънчев панел, който е в състояние да компенсира тази загуба с антирефлексно стъкло, което подобрява слънчевата абсорбция от предната страна.

„Промяната на централната структура на фотоволтаичния модул е по-скъпа, затова ние насочихме усилията си към намирането на подходящите материали, така че освен да подобрим външния вид на панела, да поддържаме и неговите добри характеристики и издръжливост“, каза Лопес.

Новото устройство има има изходна мощност до 256 W. То бе представено в изследването “Фотоволтаични модули, предназначени за архитектурна интеграция без негативни последици за производителността”, публикувано в Applied Energy.

Снимка: UMA

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*