“Капката” против бълхи трови реките

Инсектицидите, използвани за убиване на бълхи, се оказват твърде ефективни. Химикалите отравят не само противните буболечки по кучета и котки, но също и обитателите на реки и езера, според ново проучване на Университета в Съсекс. Екологичната “цена” на така наречената “капка” се простира върху птиците и рибите, които поглъщат отровените бъхи като част от храната си.

„Фипронилът е един от най-често използваните продукти за борба с бълхи и неотдавнашни проучвания показват, че той се разгражда до съединения, които са по-токсични за повечето насекоми, отколкото е самият фипронил“, каза Розмари Перкинс, която ръководи проучването. „Нашите резултати са изключително тревожещи.“

Изследователите са идентифицирали фипронил в 99% от пробите, които са взели от 20 реки. Освен това те са открили нервно-паралитично вещество, наречено имидаклоприд – препарат, забранен в ЕС. Тази токсична пестицидна съставка се използва често в земеделието в много части на света и като средство против бълхи.

„Не можех да повярвам, че пестицидите са толкова разпространени. Нашите реки са хронично замърсени с тези два химикала,” коментира Дейв Гулсън, един от изследователите от Университета в Съсекс, шокиран от констатациите. Според него, дозата имидаклоприд за отстраняването на бълхите от едно средно голямо куче съдържа достатъчно прапарат за убиването на 60 милиона пчели.

Как попадат тези пестициди в реките? Изследователите са открили най-високата концентрация на пестициди точно след пречиствателните станции, което показва, че виновниците са градските райони, а не фермите. Учените вярват, че когато хората къпят домашните си любимци, те пращат пестицидите, използвани против бълхи, в канализацията – и след това в реките. Кучетата, които плуват в реки, също могат да вкарат отрова във водата.

Справянето с проблема обещава да е сложно и трудно. Милиони хора по света имат домашни любимци и се стараят да им осигурят спокойствие и добро здраве. Това включва и редовното третиране против бълхи и кърлежи, защото опасностите от наличието на тези паразити отиват отвъд обикновения сърбеж по кожата – възможни последици са алергичен дерматит, анемия и тении.

1 коментар

  1. Много долно и цинично е да напишеш ,че капката която се поставя и попива в кожата на кучето е причина за екологичната катастрофа в реките.И това на фона на стотиците тонове пестициди които се изливат в почвата.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*