И Нова Зеландия ще гони въглеродна неутралност – до 2025 г.

Нова Зеландия се присъедини към 32 други държави в официалното признаване на извънредната климатична ситуация, пред която е изправен светът. Премиерът Джасинда Ардерн определи изменението на климата като „едно от най-големите предизвикателства на нашето време“ и обеща, че Нова Зеландия ще стане въглеродно неутрална страна до 2025 г.

Откакто Нова Зеландия ратифицира Парижкото споразумение през 2016 г., добрите й намерения не съответстват на напредъка в намаляването на емисиите. Нова Зеландия е сред 12 от 43 индустриализирани страни, чиито нетни емисии са се увеличили между 1990 и 2018 г. През последните 20 години нетните емисии на страната са нараснали с 60%.

Лидерът на Националната партия Джудит Колинс нарече правителственото решение “знак за добро намерение”. “Смятаме, че е много добре да се обяви извънредна ситуация, но няма подходящ план за това как да се справим с нея“, каза Колинс пред Радио Нова Зеландия. Тя посочи, че само около 10% от автомобилния парк на правителството е електрически.

Ситуацията с превозните средства е само една от темите, които Ардерн планира да разгледа. В бъдеще държавният сектор ще купува само електрически или хибридни превозни средства. Въглищните котли също ще бъдат поетапно премахнати от сградите за обществено обслужване. „Тази декларация е признание за следващото поколение. Признание за тежестта, която ще поемат, ако не разберем това и не предприемем действия сега“, каза Ардерн. „От нас зависи да се уверим, че демонстрираме план за действие и повод за надежда.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*