Дания прекратява новите проучвания за нефт и газ в Северно море

Дания взе решение незабавно прекрати новите проучвания за нефт и газ в Северно море като част от плана си за поетапно прекратяване на добива на изкопаеми горива до 2050 г. В четвъртък вечерта датското правителство гласува в подкрепа на плановете за отмяна на следващия кръг лицензи за проучвания на нефт и газ в Северно море. Това става 80 години след като за първи път страната започна проучването на своите запаси от въглеводороди.

Всички 55 съществуващи датски петролни и газови платформи, разпръснати из 20 нефтени и газови находища, ще могат да продължат да добиват изкопаеми горива. Въпреки това дръзкото решение за прекратяване на търсенето на нови резерви в остаряващия басейн ще гарантира край на производството на изкопаеми горива в Дания и затова се разглежда като крайъгълен камък в прехода към нулевовъглеродна икономика.

„Ние сме най-големият производител на петрол в Европейския съюз и следователно това решение ще получи отзвук по целия свят“, каза датският министър на климата Дан Йоргенсен. „Сега слагаме окончателен край на изкопаемата ера.“ Действително, решението на страната да прекратни проучванията за добив на нефт и газ вероятно ще окаже натиск върху другите големи “производители” на изкопаеми горива като Великобритания и Норвегия.

Хелене Хейгъл от Грийнпийс-Дания определи решението като „преломен момент“, който ще позволи на страната да се „утвърди като зелен лидер и да вдъхнови други страни да прекратят зависимостта си от изкопаемите горива, която разрушава климата“.

Дания провежда проучвания за нефт и газ от 1972 г., а приходите от добитите горива в Северно море й помогнаха да се превърне в една от най-богатите нации в Европа. През последното десетилетие правителството насочи вниманието си към чистата енергия. Страната изгради множество офшорни вятърни паркове. Те бяха построени от бившата държавна петролна компания в страната, която се преименува от Dong Energy на Ørsted. Датското правителство изчислява, че решението за поетапно премахване на производството на нефт и газ ще струва на държавната хазна 13 милиарда датски крони загубени приходи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*