Швейцарска индустриална зона се превръща в устойчив еко-град

Столицата на швейцарския кантон Белинцона ще се превърне в екологичен и устойчив град с нулеви вредни емисии. За него бе разработен нов генерален план за развитие, който предвижда градът да се развие като жив организъм, който гъвкаво се адаптира към промяната с течение на времето със системен и нелинеен подход. Мащабният генерален план също така цели постигане на нулеви емисии със 100% възобновяема енергия.

Проектът е наречен Porta del Ticino – Urban Living Lab и е дело на венецианската архитектурна фирма TAMassociati, кяото е работила в сътрудничество с sa_partners и Franco Giorgetta Landscape Architect. Със своята визия архитектите спечелиха конкурс, обявен от Кантона, Общината и железопътния оператор SBB-Swiss Railways.

В сърцето на реновацията е площадка с обхват 120 000 квадратни метра, която в момента е доминирана от индустриалния комплекс на Officine Bellinzona. Това е най-важната компания в областта на тежката индустрия в района с над 130-годишна история. Тя ще бъде преместена на ново седалище в рамките на няколко години.

Дизайнерският екип е съсредоточил предложения генерален план върху голям публичен зелен “бял дроб”. Той ще включва 6,4 хектара биотична площ и 3,2 хектара земеделска площ, за да регулира естествено климата в града. Наричат го Almenda.

В допълнение към просторната ренатурализирана зона, проектът ще подчертае и историята на обекта с визуални връзки със замъка Белинцона, включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, и „Катедралата“ – индустриална каменна сграда, емблематична част от фабриката на Officine Bellinzona. Съчетание от търговски, образователни, административни, жилищни и други типологии ще бъдат интегрирани по протежение на „зеления километър“, който ще свързва реката и планините по напарвление север-юг.

Генералният план ще се изпълнява на етапи, за да позволи модулен и гъвкав растеж с променливата скорост предвид намаленото въздействие върху околната среда. За да се осигури устойчив растеж, проектът следва концепция за цялостна оценка, разглеждаща целия жизнен цикъл на сградите, за да минимизира въглеродния отпечатък на града. Предложението включва също планирани цели на енергийната политика – да се постигнат нулеви вредни емисии чрез системи за възобновяема енергия и мониторинг на околната среда.

Рендери: TAMassociati

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*