Слънчевите панели смущавали радиокомуникациите

Масовото използване на слънчеви панели като екологичен източник на енергия създава и някои проблеми, в частност на военните. Това става ясно от съвместно изследване на Министерството на отбраната на Швеция и Националният съвет за безопасна електроенергия.

Двете институции са проучили въздействието на новите електрически конструкции върху комуникационните системи. Предварителните данни от първия етап на изследването показват, че електромагнитното излъчване от слънчевите централи може да попречи на военните и гражданските радиокомуникации.

С мащабното внедряване на слънчеви електроцентрали и развитието на електрическия транспорт се увеличава и броят на обектите, които действат като източници на електромагнитно излъчване. Военните изследват ефекта на това излъчване върху радиокомуникационните системи, за да намерят начин да се предпазят от него. Резултатите от проучването могат да се използват за създаване на нови екологични електрически системи.

В първата фаза на проекта военните са изследвали електромагнитното излъчване от слънчеви панели, електрически пътища (със системи за презареждане на електрически превозни средства по време на шофиране) и безжични станции за зареждане на електромобили. Те стигат до заключението, че тези системи могат да попречат на военни и граждански радиокомуникации, както и на авиационните комуникации, клетъчните мрежи и телевизията.

Освен това това излъчването може да влоши надеждността на електронното разузнаване. Подробности за изследването не са оповестени публично. Според шведското военно ведомство, резултатите вече са изпратени до всички заинтересовани ведомства, за да бъдат изготвени единни изисквания за електромагнитно излъчване на новите електрически системи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*