Climate Action 100+: бизнесите позабравиха за индиректните емисии

През последната година голям брой големи корпоративни организации поеха официален ангажимент да сведат до нула вредните емисии от дейността си. Ала в този порой от обещания много от фирмите “забравиха” да включат индиректните си емисии. За това предупреди нов доклад, публикуван от климатичната група Climate Action 100+. Документът разкрива, че само една от 10 компании, поели ангажимент да станат “въглеродно неутрални”, е включила в сметката си емисиите, генерирани от съответните вериги за доставки и крайното използване на техните продукти и услуги от клиентите. Тези емисии са наричани още “емисии от третия кръг” или “емисии от веригата на добавената стойност”. Те често съставляват над 90% от въглеродния отпечатък на предприятието.

Докладът предупреждава още, че само 26 процента от комуналните дружества имат планове за поетапно премахване на въглищата в съответствие с целите на Парижкото споразумение. Наред с това близо 200 нови проекта за петрол и газ, които са получили зелена светлина тази година, ще подкопаят глобалните усилия за осигуряване на бърз спад на емисиите на парникови газове през 2020 г. и след това.

Инвеститорският натиск е изиграл основна роля за стимулиране на вълната от решения на корпорациите да поема ангажименти да станат нулевовъглеродни, обясни Стефани Пфайфър, главен изпълнителен директор на Институционалната група на инвеститорите за изменението на климата (IIGCC). Това е една от петте инвеститорски организации, подкрепящи Climate Action 100+. Според Пфайфър, тенденцията ще продължи да набира скорост през следващата година – в навечерието на климатичната среща на върха COP26 в Глазгоу.

Ще продължи и работата за подкрепа на онези компании, които обосновават нулевовъглеродните си цели с надеждни бизнес-стратегии, добави тя. “Дългосрочната амбиция трябва да бъде реализирана чрез ясни краткосрочни и средносрочни цели и яснота как капиталовите разходи ще подпомогнат постигането на тези цели”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*