BP се сдоби с фирма за въглеродни компенсации чрез залесяване

BP придоби мажоритарен дял в компания за управление на въглерод чрез горски масиви на име Finite Carbon. Петролният гигант увеличи първоначалната си инвестиция, направена миналата година във фирмата.

Сделката дава на BP контрол върху най-големия американски разработчик на горски “въглеродни кредити” за компенсиране на въглеродните емисии. Сделката става факт в края на годината, в която петролната компания обяви, че засилва ангажимента си да намали емисиите си и да увеличи инвестиции си в по-чиста енергия.

Finite Carbon има 50 реализирани въглеродни проекта върху над 3 милиона акра земя. По същество тя свързва собствениците на горски земи с фирми, които плащат такса за тон въглероден диоксид, постоянно съхраняван чрез горски масиви. Компаниите могат да купуват компенсации на пазара или на частно, за да компенсират своите емисии чрез нови гори.

BP инвестира 5 милиона долара във Finite Resources – фирмата-майка на Finite Carbon – през 2019 г. Сега обаче, с новата си инвестиция, BP вкарва Finite Carbon в подразделението си “Launchpad”, което изгражда бизнеси, специализирани в цифрови и нисковъглеродни технологии. Стойността на новата инвестиция не беше разкрита.

“Голямата придобивка от сделката с BP за нас е, че те имат геопространствен екип от 30 специалисти и сателитно покритие на целия свят“, каза в интервю президентът на Finite Carbon Шон Карни. Докато повече от половината от персонала на фирмата се състои от лесовъди, „технологичната част е нещо ново за нас“, добави той. Сделката с BP може да помогне на Finite Carbon да дигитализира процеса на въглеродно отчитане. В момента служителите на компанията измерват дърветата ръчно, с рулетки. Но това е доста трудоемко начинание. Дигитализацията ще замени тяхната работа със сателитно наблюдение, за да се определи количествено съхраняваният въглерод.

Макар че въглеродните компенсации са до голяма степен доброволни, Finite Carbon бе „поразена” от огромен интерес и търсене тази година, каза шефът на фирмата. Според него, цента на въглерода е “неизбежна“ и това ще остане така за дълго време.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*