Замърсяването на въздуха стана причина за смъртта на дете

Смъртта на 9-годишно момиче, починало от остра дихателна недостатъчност, се оказа прецедент в Лондон и неговата битка срещу замърсяването на въздуха. Съдебният лекар Филип Барлоу отсъди, че неспособността да се поддържа замърсяването на въздуха под законовите граници е една от причините за смъртта на Ела Киси-Дебра през 2013 г.

Киси-Дебра е живеела в Люисхам – част от Лондон, където емисиите на азотен диоксид надхвърлят регионалните, националните и общоевропейските лимити за пределно допустимо. Нивата на прахови частици също са опасно високи, надхвърляйки указанията на СЗО. Киси-Дебра е живеела на 30 метра от Южния кръгов път. Стивън Холгейт, имунофармаколог, който даде показания по време на изслушването, каза, че кумулативният ефект на токсините, които дедето е вдишвало всеки ден, е причината за последния й остър пристъп на астма.

Младото момиче страдало ужасно от проблемите си с дишането. Била е в болница почти 30 пъти през трите години преди смъртта си и е имала много припадъци.

Целият живот на Ела е минал в непосредствена близост до силно замърсяващи пътища“, каза Барлоу. „Нямам затруднения да заключа, че нейната лична експозиция на азотен диоксид и прахови частици е била много висока.“

Розамунд Киси-Дебра, майката на Ела, водила многогодишна битка да получи второ мнение от съдебен лекар. Нейните адвокати твърдят, че посочването на замърсяването на въздуха като причина за смърт ще помогне да се повиши осведомеността на хората за токсичния въздух като “извънредно положение за общественото здраве”. Те искат правителството да даде приоритет на подобряването на качеството на въздуха, така че другите хора с остра астма да не се сблъскват със същите смъртоносни последици като Ела.

Това историческо решение може да е достатъчно, за да мотивира известни действия. Кметът на Лондон Садик Хан нарече решението на съдебния лекар „знаков момент“ и определи замърсяването на въздуха за „криза в общественото здраве“. Отговор даде и правителството. „Изпълняваме план за £ 3,8 млрд. за създаването на по-чист транспорт и борба със замърсяването с NO2 и продължаваме по-нататък в защитата на общностите от замърсяване на въздуха, особено замърсяването с PM2,5, което, както знаем, е особено вредно за здравето на хората,” гласи правителственото прес-съобщение.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*