IHS: Новите PV инсталации ще достигнат 158 GW догодина

IHS Markit прогнозира, че следващата година ще бъдат инсталирани 158 GW нови фотоволтаични мощности. Това би представлявало 34% увеличение спрямо очакваната цифра за 2020 г., а анализаторите очакват „избуяване“ за PV индустрията през 2021 г.

Инсталациите за 2020 г. ще възлязат на около 118 GW, което е 5% спад спрямо 2019 г. Въпреки че компанията намали прогнозата си по-рано през годината въз основа на очакванията за прекъсване, причинено от Covid-19, фирмата отбелязва, че пандемията не е основната причина за спада в цифрите за нови инсталации.

„Тъй като много фотоволтаични пазари започнаха да се завръщат към нормално темпо към средата на годината – след падането на блокадите – повишаването на цените на модулите стресна разработчиците“, каза анализаторът на IHS Markit Йосефин Берг. „Разработчиците и инсталаторите, които нямат фиксирани срокове за четвъртото тримесечие, не бяха осигурили модули и / или не искаха да плащат повече. Затова трябваше да отложат поръчките и да придвижат завършването на проектите си към 2021 г.“

Това забавяне на завършването на проекти, съчетано с повишения апетит за възобновяеми енергийни източници по целия свят се посочва като основен двигател за очакваното увеличение на инсталациите през следващата година. Анализът на IHS сочи още, че цените на поликристалния силиций са нараснали с 60% между юни и септември. Това повишение е последвано от скок на цените на стъклото и другите материали. Крайният резултат е това, което е накарало производителите на модули да предоговарят договорите и да повишат цените си.

IHS Markit очаква цените да останат високи и през първата половина на следващата година. От средата на годината обаче може да се очаква започването на спад. „След като цените започнат да намаляват, купувачите, които са успели да изчакат, ще се втурнат да купуват модули“, казва Берг. „Всичко, което можем да кажем, е, че 2021 г. ще бъде доста бурна.”

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*