Total изгражда 35 MW слънчева централа в Ангола

Total Eren, подразделение на френския доставчик на петрол и енергия Total, ще изгради фотоволтаична слънчева централа с мощност 35 MW в югозападна Ангола след одобрение от Министерството на енергетиката и водите на страната (MINEA). Проектът ще се осъществи в партньорство с местен енергиен разработчик и съвместно финансиране.

Според Total соларният проект е в съответствие с целта на Ангола да насърчи чуждестранните инвестиции и да развие възобновяемите енергийни източници, за да се постигне инсталирана мощност от 800 MW в страната до 2025 г. „След подробно проучване за осъществимост, проведено в тясно сътрудничество с анголските власти и ключови заинтересовани страни през последните няколко месеца, този меморандум за разбирателство бележи важна и конкретна стъпка за изпълнението на проекта“, каза Фабиен Демол, изпълнителен вицепрезидент на Total Eren и глобален ръководител по бизнес-развитието. „Сега очакваме с нетърпение следващите стъпки в развитието на проекта.“

Стъпката е поредното свидетелство за настъплението на корпорациите от „старата“ енергетика, базирана на въглеводороди, към света на възобновяемата енергия. Много от петролните гиганти по света инвестират все повече и по-сериозно в нови енергийни технологии и инфрастурктури, в това число добиване на водород, соларни и вятърни централи, системи за зареждане на електромобили и др.

Според последните статистически данни на Международната агенция за възобновяеми енергийни източници, Ангола разполага с 5 GW инсталиран капацитет за производство на енергия и само 13 MW PV мощност в края на 2019 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*