Силициево-перовскитна клетка постави нов рекорд: близо 30% ефективност

Силицият отдавна е “златният стандарт” за слънчевите клетки, но този материал вече е достигнал своите граници. Перовскитът се очертава като обещаващ нов материал, но пък има своите слабости. Комбинирайки двете обаче, инженери са постигнали нов рекорд за ефективност, достигайки близо 30% – забележитено за този вид тандемни слънчеви клетки.

Откакто перовскитът се появи на сцената на слънчевите клетки преди около десетилетие, той чупи рекордите за ефективност с бързи темпове – особено когато бива съчетан със силиций. Само преди пет години тандемните слънчеви клетки имаха максимална ефективност от 13,7 процента. Преди две години тя беше 25,2 процента, а по-рано тази година технологията достигна 27,7 процента.

Сега екип, ръководен от учени от Helmholtz-Zentrum Berlin (HZB), успя да постигне впечатляващите 29,15% ефективност от тандемната си силициево-перовскитна слънчева клетка. Това се доближава до границата от 30 процента и не е твърде далеч от теоретичната граница от 35 процента.

За сравнение, ефективността на силиция самостоятелно или на перовскита самосотятелно обикновено достига до около 20%. Двете се оказват добро съчетание, защото поглъщат различни дължини на вълната на светлината – силицият се фокусира най-вече върху червената и инфрачервената част на спектъра, докато перовскитът поглъща по-добре зелената и синята светлина.

Слънчевата клетка е тествана в проба от 1 кв. см., но изследователите казват, че тя трябва да бъде относително лесна за мащабиране до по-практични размери.

Снимка: Helmholtz-Zentrum Berlin

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*