Как една жалка съборетина стана модерен еко-дом

Представете си как се разхождате из провинцията в някое обезлюдено село и виждате стара селска къща. Покривът е срутен, стените са олюпени, прозорците – изпотрошени… В една френска провинция архитекти видели такава съборетина – и отлична възможност да я превърнат в нещо модерно, красиво, екологично и приятно за обитаване. Така в провинция Лабастид-Вилефранш се появил елегантен, модерен дом, красив и просторен:

Всъщност покривът останал отворен до известна степан – това било част от креативната дизайнерска концепция. Над масата в трапезарията този отворен покрив създава леко и ефирно пространство, пълно със светлина – включително от осветителни тела в индустриален стил. Предпазна мрежа на нивото на покрива изкушава обитателите – тя може да е хамак за почивка, за игра или за романтично гледане на звездите вечер.

Междувременно големите врати на бившата ферма станали плъзгащи се прозорци, които “изчезват” след отваряне. През този вход обитателите могат да се насладят на невероятна гледка към залеза.

Дали не биха искали да се любуват на тези страхотни гледки, докато се къпят? Може. Уникална характеристика на дома е неговата външна баня. Стените от три страни осигуряват на този район закътаност, идеална за къпане на открито под звездите.

Вътре в старата конюшня сега има голямо работно пространство, а старият сламник сега е открит кът за хранене с дълга маса.

Заобиколена от естествена растителност, цялата къща се радва на великолепни растения и цветя, които изпълват пейзажа с цвят.

През зимата къщата улавя и използва слънчева светлина за отопление на каменните стени. Има термопомпа въздух/земя, която поддържа пода топъл. Къщата включва и район, известен като “южния заслон” – прекрасна покрита тераса, защитена от вятъра.

Къщата не използва изолация за стените, което й позволява да диша и да остане естествено проветрива. Това решение на архитектите от Collectif Encore не е случайно. Циркулацията на въздуха поддържа къщата хладна дори в най-горещите дни на лятото.

Тази невероятна реновирана френска ферма показва как иновативният дизайн може да вдъхнови един начин на живот, повлиян от природата и в хармония с околния свят.

Снимки: Collectif Encore и Michel Bonvin

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*