Ледена пързалка използва разтопения лед да поддържа влажни зони?

Леденият център с ледени пързалки „Lee Valley“ в Лондон ще разполага с две ледени пързалки с олимпийски размери и ще използва леда от съоръжението, за да подкрепи устойчивостта и биологичното разнообразие в райкона на центъра. Заедно с устойчивите дизайнерски характеристики като високоефективна изолация и слънчеви панели на покрива тов кътче за забавления ще има и една забележителна характерна черта – разтопеният лед от пързалките ще бъде филтриран и водата ще се използва, за да се създадат нови местообитания във влажните зони в региона.

проектът, който ще замени съществуваща 36-годишна единична пързалка, очаква одобрение от второ ниво от градските власти в Лондон. Ако получи зелена светлина, изграждането му ще коства 40 милиона долара и ще удвои капацитета на центъра до 557 000 посещения годишно. Това ще е забележително ново допълнение в регионалния парк „Лий Вали“. Той е с дължина 26 мили и обхваща редица разнообразни обекти на историческото наследство, природни резервати и градини, наред с други спортни съоръжения с олимпийски размери.

Мястото на новата двойка ледени пързалки се намира посред важен регион за опазване на природата. Затова проектантският екип от FaulknerBrowns Architects е бил пределно наясно с отговорността да запази уникалния, естествен характер на района, оставяйки възможно най-малкия отпечатък върху околната среда. Решението? – Подобна на павилион конструкция, която използва тежък основен цокъл в долната част на котата, за да прикрепи сградата към земята. Основата образува подиум под ледените зали, които са изолирани с облицовъчни панели, за да се създадат два екологично контролирани „хладилника“, обвити от медна лента с меден цвят.

Леденият център „Lee Valley“ е извъртян в сравнение с предишната позиция на пързалката, за да позволи естествено движение през зелените площи и да създаде по-приветлив подход към съседното езеро. Според архитектите, тази преосмислена позиция в съчетание с предложеното озеленяване с местни растения и системата за филтриране на разтопения лед ще доведе до „нетна печалба“ за биологичното разнообразие от 35%.

Рендер: FaulknerBrowns Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*