Япония разработва дървени сателити с цел намаляване на космическите боклуци

Университетът в Киото и една частна японска компания обединиха усилията си, за да разработят първите в света сателити, направени от дърво. Това трябва да се случи до 2023 година.

Sumitomo Forestry заяви, че е започнала изследване на растежа на дърветата и използването на дървесни материали за космоса. Партньорството предполага експериментиране с различни видове дървесина в екстремни среди на Земята.

Причината за новото начинание е космическият боклук, кото става става все по-голям проблем. Пространството в околоземната орбита е вече пълно с летящи апарати и отломки от стари спътници. Те са опасни, защото при скоростта, с която се движдат, дори съвсем малко късче може да съсипе работещите, здрави сателити в орбита.

Дървените сателити биха изгорели, без да отделят вредни вещества в атмосферата или да сипят отломки по земята, когато се върнат обратно на Земята, казват учените. „Ние сме много загрижени от факта, че всички спътници, които отново влизат в земната атмосфера, изгарят и създават малки частици от алуминий, които се носят в горните слоеве на атмосферата в продължение на много години“, каза Такао Дой, професор в Университета в Киото и японски астронавт. Той бе на Международната космическа станция през март 2008 г. „В крайна сметка това ще се отрази на околната среда на Земята“.

Sumitomo Forestry, част от Sumitomo Group, която е основана преди повече от 400 години, заяви, че ще работи върху разработването на специалните дървени материали, за да са силно устойчиви на температурни промени и слънчева светлина. Дървесината, която се използва, е „научноизследователска тайна“, заяви говорител на компанията пред BBC.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*