Пепелниците по ЖП гарите в Нидерландия стават зарядни станции за е-велосипеди

Нидерландия е решена да бъде страна без тютюнев дим до 2040 г. От октомври всички ЖП гари в страната са пространства без цигарен дим.

Местната организация за управление на железопътния транспорт ProRail излезе със зелена, здравословна и екологична алтернатива на стълбовете, които носеха пепелниците по ЖП станциите: те следва да бъдат трансформирани в зарядни станции за захранване на електрически велосипеди.

Доскоро стълбовете за пушачи бяха част от всяка покрита платформа на железопътните гари в Нидерландия. Всеки стълб за пушачи е с височина два метра и носи набор от пепелници. Пушачите можеха да се събират около тези стълбове и да пушат в ограничен радиус около пепелниците.

Сега обаче ЖП гарите ще са напълно бездимни. Амстердамският производител на интелигентни осветителни системи Lightwell е отговорен за трансформацията на пепелниците и представи концепцията си зарядната станция миналия октомври по време на Седмицата на дизайна в Нидерландия. От тогава до сега, в рамките на начинанието, стотици стълбове с пепелници вече са подменени от стълбове със зарядни станции за е-велосипеди. Обхванати са около 400 ЖП гари, през които всеки ден минават около 2,5 милиона пътници.

Характерно за начинанието е, че старите стълбове не са изхвърлени, а са „рециклирани“: те са препроектирани и преоборудвани, така че старият материал да получи нова функция и да се използва отново. „Lightwell винаги търси начини да направи такъв втори цикъл възможен“, гласи бизнес-философията на фирмата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*