Агроволтаика доминира в новия търг на Франция за иновативни PV технологии

146,2 MW нови фотоволтаични мощности в рамките на 47 различни проекта са в процес на възлагане като обществени поръчки във Франция след проведения трети търг за слънчеви проекти с иновативни PV технологии в страната. Крайната средна цена е 0,0815 евро/kWh, оповести местният регулатор – Комисията за енергийно регулиране (CRE).

31 от всички възложени проекти, на обща стойност около 80 MW, са за агроволтаични инсталации. Повечето от тези системи ще бъдат разположени в южна Франция и по-специално в района на Оситание. Френският специалист по агроволтаици Sun’Agri беше най-големият победител в търга с 22 проекта с обща мощност 58 MW.

„Резултатите от тази покана за представяне на оферти потвърждават интереса на обществените власти към агроволтаиците като водещо решение за адаптиране на селското стопанство към изменението на климата и допринасят за развитието на сектора на високите постижения във Франция“, заяви Антоан Ножие, президент и основател на Sun’Agri. „Но този резултат е и превод на спешната нужда да се приложат решения, които подобряват селското стопанство и го правят по-устойчиво в близко бъдеще.“

Във втория търг за иновативни фотоволтаични системи, проведен през април, CRE разпредели 104 MW производствен капацитет за 39 агроволтаични проекта, оценявани на 40 MW. Тези схеми ще продават енергия при средна цена 0,0828 евро/кВтч.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*