Над ½ от продадените нови коли в Норвегия са електромобили

Повече от половината от всички автомобили, продадени в Норвегия през 2020 г., са били с електрическа тяга. Това са данните на местното транспортно ведомство.

100% електрическите автомобили съставляват 54% от всички продажби на нови автомобили в страната. Ако се добавят и машините с хибридно задвижване, цифрата става още по-висока. Статистиката показва, че чисто бензинови и дизелови автомобили представляват съответно 8% и 9% от продажбите на нови коли.

Най-популярни в Норвегия са моделите Audi e-tron, Volkswagen e-Golf, Hyundai Konda, Nissan Leaf и Tesla Model 3.

Продажбите на електромобили в Норвегия надминаха тези на автомобили с ДВГ още през март 2019 година. Но 2020 година е първата, в която това се отнася не само за отделно тримесечие.

Възползвайки се от петролния бум, през 1990 г.Норвегия започна да насочва печалбите от петролните си запаси към Фонда за национално благосъстояние. Средствата на фонда бяха използвани за инвестиции в „обещаващи индустрии“, което позволи да се стимулира преминаването към електрически автомобили в страната чрез много щедри субсидии. Сред тях са данъчни облекчения, липса на пътен данък, както и безплатни или силно намалени такси за ползване на платените пътища, платено паркиране, ползване на фериботи. Шофьорите на електрически автомобили имат право да използват автобусните ленти и да получават субсидии за рециклиране на стари автомобили, задвижвани от ДВГ.

Едновременно с това Норвегия увеличи данъчната тежест върху автомобилите с бензинови двигатели. Част от тези средства ще бъдат инвестирани в изграждането на зарядна инфраструктура за електромобили. Целта на страната е да има станция за бързо зареждане на всеки 50 километра по главните пътища на страната. Норвегия планира до 2025 г. да спре напълно продажбите на автомобили, работещи с изкопаеми горива.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*