Устройство превръща човешката пот в електричество

Учени в Сингапур създадоха устройство, способно да рециклира човешката пот в електричество. „Потта се състои предимно от вода. Когато водата се изпарява от повърхността на кожата, тя намалява температурата на кожата и чувстваме охлаждане. В новото ни изобретение създадохме филм, който изключително ефективно изпарява потта от кожата ни и след това абсорбира влагата от потта. Също така направихме още една крачка напред, превръщайки влагата от потта в енергия, която може да се използва за захранване на малки носими устройства“. Това заяви Тан Суи Чинг, доцент от Националния университет в Сингапур.

Основните компоненти на новия тънък филм са два хигроскопични химикала — кобалтов хлорид и етаноламин. За да се възползва напълно от абсорбираната пот, екипът от учени е разработил устройството за събиране на енергия, състоящо се от осем електрохимични клетки, използващи новия филм като електролит. Всяка клетка може да генерира около 0,57 волта електричество, докато абсорбира влага. Общата енергия, събрана от устройството, е достатъчна за захранване на светодиод. Този експеримент показва потенциала на несвързаните носими устройства, захранвани от човешка пот.

Прототипното устройство за добив на енергия по новия метод – стелка за обувки – е показала, че може да се използва многократно – над 100 пъти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*