Компоненти от батерии се рециклират и превръщат в тор

Манганът и цинкът от употребяваните старии батерии могат да се използват като добавка за тор. В свое прессъобщение компанията Lithium Australia съобщи, че вече използва добавката върху саксийно отгледани пшенични растения в своята лаборатория – и отчита положителни резултати.

Lithium Australia е австралийска компания, фокусирана върху доставката на устойчиви и етични материали за компаниите-производители на батерии – стремежът е към постигането на това, което в брана наричат „кръгова икономия на батериите“. Според официални данни, че в Австралия се продават 6 000 тона алкални батерии всяка година (приблизително 158 милиона батерии); приблизително 97 процента от тези батерии се изсипват на сметищата след края на полезния им живот. С иновацията си Lithium Australia се надява, че усилията за повторното и безвредно използване на батериите като източник на тор ще намали въглеродния отпечатък на акумулаторната индустрия.

Батериите, използвани за проекта на фирмата, са предимно от дребните малките видове – такива, каквито биват използвани за дистанционното управление на телевизора и малките играчки. Компанията е разработила начин за освобождаване на съдържащите се в тях манган и цинк – това са основните химични компоненти в алкалните батерии. Добавката, която прозивеждат от мангана и цинка, ще се използва за подсилване на тор, използван за пшенични култури в почви, за които е известно, че имат недостиг на цинк и манган. В момента цинк и манган за добавки в торовете се добиват от мини в части от Западна Австралия и Куинсланд.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*