Смарт-осветление по български

Един от първите ни проекти през 2015 г. в DSI бе изграждане на LED осветление в няколко квартала на Истанбул. Партнирахме си с немска компания, която достави „умните“ осветителни тела, а ние разработихме софтуера за комуникация и управление,“ спомня си Ивайло Мирчев, български ИТ предприемач с дългогодишен опит в сферата на софтуера и фината електроника. В своя публикация в социалната мрежа Facebook Мирчев се спря на темата за „умността“ на проектите за смарт LED осветление по света и в България.

Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев

В системата, която бе изградена, всяко осветително тяло бе малък компютър, който предоставя тонове информация (вкл. дали е „изгоряло“), управляваше се по десетки показатели (част от нощта, интензивност на движението), съобразяваха се куп екологични норми (вкл. управление на яркостта за защита от прекомерно излагане на изкуствена светлина на растения, животни и насекоми). Практически всяко осветително тяло се управлява индивидуално. Крайният резултат от този подход е отлично съчетание между икономическа ефективност и опазване на природата“.

Според специалисти, умното LED осветление в днешно време неизменно трябва да отговаря на няколко изисквания. Едно от тях е излъчваната светлина да е в т. нар. топъл спектър на светлината. Второ и много важно е да се управлява динамично, чрез сензори, така че осветлението да се включва при настъпване на мрак – било то при падането на нощта, при внезапна лятна буря или друг фактор. Трета важна тенденция е намаляването на интензитета на светлината при липсата на движение по тротоарите и пътищата.

Повод за публикацията на Мирчев относно умното диодно осветление, по собствените му думи, е развалена LED лампа на бул. „Цар Борис III“ в София, недалеч от “Руски паметник”. „Въпросната лампа от месеци е с повредено захранване и примигва изключително дразнещо. Сетих се как в София се сменят изгорели осветителни тела: включва се през деня осветлението на целия булевард, минават сервизни екипи, виждат какво не свети и сменят. Изключително неефективен метод, с голям разход на човекочасове и енергия. Как го реализирахме в Турция?! Сервизни екипи няма. Ако лампата се повреди, автоматизирано се получава сигнал в контролния център с точното ѝ състояние и мобилен екип бързо я ремонтира“.

Сравнението с Турция, казва предприемачът, е крайно неприятно не само заради интелигентния начин, по който се работи в съседната нам страна. „Поръчката бе спечелена без подкупи. Общината изискваше поне 5 години гаранция, а ние дадохме 10 години. В България се смята за върха, ако гаранцията е 2 години“.

Не пиша това заради едно осветително тяло. Постоянно примигващо от месеци, то е символ на начина, по който се харчат обществени средства в България – непрозрачно, с огромен корупционен процент, често около 40-50%“.

Като пример за непрозрачното и неразумно разходване на средства могат да се посочат и редица други проекти като например „умните“ светофари в столицата, които приоритизират автомобилния трафик и правят движението на пешеходците още по-неудобно.

Със същата немска фирма се опитахме да изградим и в България подобна осветителна система. Пробвахме в една от общините в област Бургас. Веднага ни звъннаха, за да ни предупредят да не се хабим, защото изпълнителят вече е определен (с нискокачествени модули, без никаква „умна“ функционалност). В DSI очаквахме това и го приехме нормално. Немският ни партньор бе бесен – писа писма до институции, прокуратура, посолства… Не искаше да приеме, че това е нормално, а никой от нас не искаше да раздава подкупи. В крайна сметка компанията се изтегли от България“.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*