Може ли да се стабилизира климатът и ако да – кога?

Учени твърдят, че климатът на земята може да се стабилизира. Постижението силно зависи от това колко бързо светът ще премине от изкопаеми горива към „зелена“ енергетика, а емисиите на парникови газове ще станат нулеви.

Това е доста трудна задача, отбелязва The Guardian, тъй като много страни все още не подкрепят Парижкото споразумение от 2015 г. То има за цел да забави затоплянето на планетата. Ако парниковите емисии се намалят драстично сега, човечеството все пак ще има шанс да спечели „климатичната война“.

Много експерти смятат, че ако емисиите бъдат спрени, планетата ще продължи да се загрява, но авторите на ново проучване предполагат обратното. Според тях, ако емисиите бъдат сведени до нула в срок до 2050 г., „температурите на повърхността ще спрат да се покачват и климатът ще се стабилизира в рамките на няколко десетилетия“.

Климатологът Майкъл Ман, който не е работил над това изследване, но се е запознал с неговите резултати, отбеляза в интервю пред Guardian, че „това означава, че нашите действия имат пряко и непосредствено влияние върху затопляне на повърхността“ на земята. А това значи, че човечеството трябва да действа по-внимателно и отговорно.

Въпреки всичко и въпреки собствените си констатации, авторите на работата подчертават, че сега няма смисъл да се коментира точно какво ще се случи след това: дали планетата ще се затопли допълнително, дали по-бавно или по-бързо, или пък дали ще спре да се затопля. Намаляването на емисиите във всеки случай трябва да се случи и в момента това е един от основните проблеми на човечеството, категорични са изследователите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*