Плажовете на Бали са заринати с пластмасови отпадъци

Хора от цял свят напират да посетят прословутите плажове на Бали – красиви, магнетични със сяоя бял пясък и тюркоазено сини води. Но напоследък човек не може да види пясъка под тоновете пластмасови отпадъциизхвърлени измити на брега. Положението става все по-лошо.

Крайбрежията по целия свят стенат под тежестта на пластмасовите боклуци. „Това не е нещо ново и не е изненадващо, и се случва всяка година, и нараства през последното десетилетие“, казва Дениз Хардести, експерт по замърсяване с пластмаси и главен учен в австралийската научна агенция CSIRO. „Но в мусонните страни откриваме много по-силен сезонен ефект.“

В мусонния период пластмасовите отпадъци се натрупват по-интензивно, особено в югозападната част на Бали – точно там, където са Кута и Легиан. Кута Бийч отдавна е известен като перлата на партито за любителите на релакса и слънцето. Легиан е известен плаж и популярно място за сърф. Заедно обаче двата плажа се сдобиват с до 60 тона пластмасови боклуци на ден. На ден!

Всеки ден екипи от работници излизат и почистват плажовете. Но боклукът все пак трябва да отиде някъде. „Най-големият проблем всъщност е, че обработката на боклука не е ефективна в Индонезия“, казва Геде Хендраван от Университета Удаяна на Бали.

Уейан Костер, губернатор на Бали, подчерта колко е важно плажовете на острова да се поддържат чисти. „Администрацията на Бадунг трябва да има система за обработка на боклука на плажа Кута, която да има подходящо оборудване и необходимите човешки ресурси, за да можем да обработваме и бързо да почистваме боклука, изхвърлян на плажа“, казва Костер. „Освен това, в дъждовния сезон, когато има туристи, системите за обработка на боклука трябва да работят 24 часа в денонощието. Не можем да си позволим да чакаме до утре“.

CSIRO планира да използва дистанционни камери и изкуствен интелект, за да постигне по-добро разбиране за проблема със замърсяването на горещите точки в Бали. Но както посочва Хардести, истинският виновник за проблема с изхвърляната пластмаса по бреговете на Бали е непрекъснатото нарастване на глобалното производство на пластмаса.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*