Правят изкуство и бижута от океанска пластмаса

Нестопанската организация „Washed Ashore“, което се превежда като „Изхвърлено на брега“, се е заела да разпространява посланието за замърсяването на океана с пластмаси по необичаен начин: използвайки визуалната привлекателност на изкуството. Гигантски фигури на животни, създадени от късове пластмасови отпадъци от океана, се появяват на различни събития, напомняйки какво пращаме в безкрайната морска шир. Отскоро организацията се стреми и да произвежда бижута, пак от океанска пластмаса.

Животът в крайбрежните градове осигурява красиви гледки към безкрайната синева на моретата и океаните, но напоследък тази красота бива „зацапана“ от вида на тоновете пластмасови отпадъци, които морето изхвърля – а те са се озовали там благодарение на човешката дейност. За жалост платмасите вредят не само на красивия изглед. Морските животни често поглъщат дребни късове пластмаса, мислейки ги за храна.

Докато някои хора обикалят плажовете за събиране на мидени черупки, Анджела Хаселтин Поци, основател и художествен директор на „Изхвърлено на брега“, броди в търсене на боклуци. Тръгнала от малкото градче Бандън, Орегон, където е родена. Дългогодишен художник и педагог, тя е създала „Washed Ashore“ в съответствие със своите високи цели за прочистване на океана и обучение на местната и глобална общност за замърсяването на океана.

Нейните над 75 различни творби са оформени като различни животни. Те са изградени изцяло от късове пластмаса, намерени по време на акциите за почистване. Към днешна дата над 10 000 доброволци са събрали и обработили над 20 тона пластмасови отпадъци. Екипът се разраства заедно с мисията за спасяване на океана от боклуците. „Докато не свършим пластмасата на плажа, ще продължим да си вършим работата,“ категорична е Поци.

Сега, за 10-годишния юбилей на „Washed Ashore“, организацията с нестопанска цел предлага специално изработени авангардни бижута за продажба. Всяко творение е единствено по рода си – от огърлиците от морски отломки до риболовна лампа от рециклирана пластмаса. От една страна тези чудати бижута предлагат един нов начин да продължи разговорът за океанската пластмаса. От друга – приходите от продажбите ще помогнат за покриване на оперативните разходи за организацията, включително прочистването на крайбрежията. В момента бижутата се продават чрез Etsy.

Твореската колекция подкрепя основната мисия на организацията – да обучава хората за замърсяването с пластмаса. Затова всяко бижу идва с литература по темата за пластмасата, природата, замърсяването, човешките действия, грижата за морския живот.

Изображения: „Washed Ashore

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*