Китайска пустиня се превърна в оазис след 70 години озеленяване

Пустинята Му-Ус, една от четирите големи пустини в Китай, е на път да „изчезне“ от картата на северозападната провинция Шанси, тъй като 93,24% от пустинната земя в крайна сметка бе залесена.

Пустинята обхваща площ от 42 200 квадратни километра. До неотдавна това е била безжизнена земя – без дървета и земеделска земя. Поради ветровете и пясъчните бури от Му-Ус градът Юлин, разположен на ръба на пустинята, трикратно е прнуждават да се премества на юг.

От 1959 г. обаче местната власт и местните жители упорито и систематично засаждат дървета с надежда да овладеят нашествието на пясъчните бури. Дългосрочните усилия са довели до разширяване на зелената зона с 400 километра на север.

„Когато казваме, че пустинята е изчезнала на картата, имаме предвид, че празната земя я няма днес. Ако продължим усилията си, останалите 30 000 хектара земя с променящи се пясъчни дюни също ще изчезнат“, коментира Дан Шуангрен, ръководител на провинциалното бюро по горите в Шанси.

Местните власти сега работят усилено, за да компенсират загубеното време поради пандемията COVID-19. Те планират да засадят дървета на 400 хектара пясъчна земя до края на май 2021.

Озеленяването в пустинята не само е решило проблема с пясъчните бури, но и разкрива възможности за сложно развитие на региона. Сега той може да произвежда хранителни продукти, а доходът на глава от населението плавно се увеличава.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*