Преломният момент в затоплянето на климата ще дойде след 20-30 години

Използвайки повече от 20 години наблюдения, учени стигнаха до извода, че преломната точка в повишаването на температурата на Земята – моментът, след който растенията вече няма ефективно да натрупват атмосферен въглерод – ще настъпи след две до три десетилетия.

Днес екосистемите генерират повече въглероден диоксид, отколкото поемат. Но ситуацията може да се обърне. Това ще се случи, когато температурата в екосистемите премине критичен праг.

Екосистемите по земното кълбо натрупват въглеродния диоксид чрез фотосинтеза и го освобождават обратно в атмосферата по време на дишането. През последните няколко десетилетия има тенденция биосферата да абсорбира повече въглерод, отколкото отделя. Благодарение на това глобалното затопляне на нашата планета се забавя и последиците от него са по-слабо изразени.

Но това не може да продължава вечно. Изследователите са установили, че има един определен температурен праг, след който биосферата ще започне да абсорбира по-малко въглерод от атмосферата и след това ще отделя повече CO2, отколкото поглъща. За да изчислят този праг, учените са взели климатични данни от цял свят за период от 20 години и са приложили новосъздаден модел, наречен „Теория на макромолекулната скорост“ (MMRT). Въз основа на термодинамичните закони, тази теория позволява на изследователите да начертаят температурни криви за всеки голям биом поотделно и за света като цяло.

Изследователите са установили, че пиковете на температурата за усвояване на въглерод са при 18°C за най-често срещаните фотосинтезиращи растения с C3 фотосинтеза и 28°C за растенията с C4 фотосинтеза. Това означава, че в много биоми продължителното затопляне ще доведе до намаляване на фотосинтезата, докато количеството СО2, отделено по време на дишането, ще нараства експоненциално, нарушавайки баланса на екосистемите. В резултат на това биомите ще бъдат преобразувани от хранилища за въглерод в източници на въглерод.

Към момента по-малко от 10% от земната биосфера е с температури над този фотосинтетичен максимум. Но при сегашните темпове на емисии до половината от земната биосфера към средата на века може да се окаже в състояние, когато температурата ще надвишава въпросния праг. Някои от най-богатите на въглерод биоми, включително тропическите гори в Амазонка и Югоизточна Азия, както и тайгата в Русия и Канада, ще бъдат сред първите, които ще усетят настъпването на критичния праг на температурата.

Статия за откритието бе публикувана в списанието Science Advances

1 коментар

  1. Отдавна, близо два месеца не бях чел такава глупост. Демек растенията ше се оревърнат в хищници и ще ядат и ще отделят СО2 глупости на търкалета

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*