Водещи учени: предстои бедствие за цялото човечество

Международен екип от водещи учени съобщи, че човечеството е на ръба на огромна катастрофа. Прогресивната промяна на климата и загубата на биологично разнообразие заплашват все по-често оцеляването на всички видове на нашата планета, ден след ден. Авторите на новия труд предупреждават, че ако световните лидери най-накрая не признаят напълно този проблем, последиците ще бъдат ужаяващи.

Учените предупреждават обществеността за ужасните последици от изменението на климата от много години. Сега обаче се оказа, че нещата може би са много по-лоши, отколкото е изглеждало.

Новото проучване анализира близо 150 научни статии, описващи промените в околната среда. Експертите отбелязват, че лидерите на световните държави са до голяма степен невежи относно проблемите на климата, докато резултатите от ново проучване показват, че условията на околния свят са „много по-опасни, отколкото обществеността смята“. Даниел Блумщайн, професор в Института за околна среда и устойчиво развитие в Калифорнийския университет в Лос Анджелис и един от авторите на статията, заяви пред CNN, че „не би било пресилено да се каже, че цивилизацията е заплашена от колапс“, ако хората не променят своето отношение към проблемите на околната среда. Професор Кори Брадшоу от Университета Флиндърс в Австралия отбеляза, че „всъщност мащабът на заплахата за биосферата и всички нейни форми на живот е толкова голям, че е труден за разбиране дори от добре информирани експерти“.

Отново и отново учени, експерти и природозащитници предупреждават, че планетата ни е в критично състояние. От няколко години учените говорят за шестото масово изчезване, причинено от хората. Ала хората продължават да търгуват с диви животни, да замърсяват околната среда и да използват токсични вещества.

Проблем си остава бездействието. „Вече много години казваме: трябва да направим това, това и онова“, каза Блумщайн. „Знаем какви са проблемите, но предпочитаме да не правим нищо.“

1 коментар

 1. Май вече е време да включим дронове за посаждането на нови дървета. Без тях нито ще спрем промяната в климата, нито наводненията, свлачища и други катаклизми навързане от поголовното изсичане на зеленото ни богатство.
  Трябва да се постави мораториум върху води, гори (резервати), планини и др. естествени богатства за поне от 10+ години.
  Да се преквалифицират дървосекачи и да има повече работна ръка в поддръжка, запазване и обновяване на държавните фондове от горепосочените.
  Ако не го направим, ще стана както Ванга каза: „Златото ще излезе, водата ще се скрие“ (перефразирам).
  Няма ли вода .. жална ни майка..!
  Дано следващите поколения са по-мъдри от нас!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*