Нов вид литиева батерия издържа 70 години

Какво ще стане, ако батерията на телефона може да издържи 70 години и може да бъде зареждана за няколко секунди? Руски учени създадоха прототип на такова устройство. Неговите катоди са направени от полимерен материал.

Литиевите батерии са най-честата форма на съхранение на енергия днес. Те се произвеждат в огромни количества и могат да се видят във почти всяко съвременно електронно устройство. Съществува обаче сериозен проблем с този тип батерии: катодите им включват кобалт, повече от половината от който се добива в една държава – Демократична република Конго. Освен, че не е добре за природата, това не е добре и за цените: те могат да нараснат драстично, ако не се намери материал, който може да замени кобалта.

Изследователи от Руския университет по химическа технология на името на Д.И. Менделеев и Института по проблеми на химическата физика при Руската академия на науките са разработили нови батерии, които те наричат „двуйонни“. Както катионите, така и анионите на електролита участват в електрохимичните процеси вътре, а това увеличава ефективността на устройствата. В новата разработка авторите са въвели и друга иновация – катоди за батерии на основата на полимерното съединение дихидрофеназин, което е предназначено да замести кобалта.

Батерията с дифениламин показва забележителни свойства. Авторите са тествали капацитета на устройството след 25 000 цикъла на зареждане и разреждане и са установили, че капацитетът е спаднал до една трета от първоначалния. Ако батерията в телефона би била толкова стабилна, то тя би могла да се зарежда и разрежда ежедневно в продължение на 70 години.

Още по-интересното е, че зареждането на подобна батерия отнема само няколко секунди.

За батерията-мечта бе публикувана статия в специализираното списание Energy Technology.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*