Audi прекратява производството на ДВГ автомобили до 2025 г.

Audi планира да се откаже напълно от производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) до 2025 година, съобщи компанията. В близките 10-15 години пък фирмата най-вероятно ще се фокусира изцяло върху електромобилите. Това стана ясно по-рано този месец от изявление на ръководителя на концерна Маркус Дюсман пред германска медия.

Компанията вярва, че в бъдеще електрическите автомобили ще придобиват все по-голяма популярност. Различни публикации се позовават на интервю на Маркус Дюсман за WirtschaftsWoche, в което мениджърът казва, че опазването на околната среда върви ръка за ръка с икономическия успех.

Audi не е единствената компания, която през следващите петнадесет години ще премине към производство изключително на електромобили. Японската Nissan планира да спре продажбите на ДВГ автомобили в Китай след пет години, а британската Aston Martin очаква 20% от печалбите ѝ да идват от електрически автомобили към 2024 г.

Шведският производител Volvo Cars инвестира в собствен дизайн и разработка на електрически двигатели, за да произвежда чисто електрически автомобили в близко бъдеще. Базираната в Обединеното кралство Bentley обяви план за развитие, съгласно който компанията ще премине напълно към електрически автомобили до 2030 г.

Правителствата на различни страни също вървят по пътя на електрификацията. Така например, в Китай местната Асоциация на автомобилните експерти си постави като ключова цел въвеждането на забрана за продажба и производство на автомобили с бензинови и дизелови двигатели в страната след 2035 г. Япония и Великобритания планират да направят същото до 2030 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*