Компютърен алгоритъм забелязва застрашени видове на сателитни снимки

Сателитите в земната орбита се оказват мощен нов инструмент за учените, когато става въпрос за проследяване на застрашени видове диви животни: движенията на маркираните екземпляри могат да бъдат наблюдавани с голяма доза точност. Сега една технология обещава да разшири още повече тези възможности. Наскоро учени за първи път демонстрираха нов компютърен алгоритъм, който може да се използва за проследяване на немаркирани животни насред разнообразни и сложни пейзажи чрез сателитни изображения.

Пробивът е резултат от сътрудничеството между учени от Университета в Бат, Университета в Оксфорд и Университета в Твенте. Екипът е използвал най-големите сухоземни животни на Земята като своя отправна точка – застрашените африкански слонове. Тези същества могат да криволичат през открити пасища, но и през гъсти гори. Затова използването на сателитни изображения, за да бъдат забелязани от космоса, носи някои уникални предизвикателства.

„Този вид работа е правена и преди – с китове, но разбира се океанът е целият син, така че броенето е много по-малко предизвикателно“, казва д-р Исупова. „Както можете да си представите, разнообразният пейзаж затруднява идентифицирането на животните“.

Компютърните учени от Университета в Бат са създали алгоритъм за задълбочено обучение, който може да „сканира“ сателитни изображения на обширни области от сушата за минути, откривайки слоновете със същата точност като човеците-наблюдатели в нисколетящи самолети за мониторинг. Екипът казва, че това е първата технология за надеждно наблюдение на животните, движещи се през хетерогенен пейзаж, чрез използването на сателитни изображения.

Успехът може да се окаже много ценен за природозащитниците по редица начини. На първо място – не е необходимо вече да се маркират животните. Това означава, че съществата не трябва да бъдат обезпокоявани. А и хората няма да бъдат излагани на опасност. Наред с това технологията улеснява наблюдението на застрашените популации, когато мигрират през международни граници, заобикаляйки проблеми като граничен контрол или конфликт между държавите.

Макар че за началните фази на изследването на фокус са били слонове, учените се надяват, че с усъвършенстването на технологията те ще може да се използва и за наблюдение на животни с много по-малки размери.

„Разделителната способност на сателитните изображения се увеличава на всеки няколко години и с всяко увеличение ще можем да съзираме по-малки неща с все по-големи детайли“, казва д-р Олга Исупова от Университета в Бат. „Други изследователи са успели да открият гнезда на черен албатрос насред белия сняг. Несъмнено контрастът на черно и бяло услеснява задачата, но това не променя факта, че гнездото на албатроса е една единадесета от размера на слон!“

Изследването е публикувано в списанието Remote Sensing in Ecology and Conservation.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*