88 МВ централа за „хидро-водород“ ще заработи в Канада до 2023 г.

Германската мултинационална компания Thysenkrupp се похвали, че е спечелила поръчката за изграждане и експлоатация на огромно съоръжение за хидроелектролиза в Квебек, което ще използва един от най-мощните електролизатори в света за производство на около 11 100 тона зелен водород годишно.

Планинският терен на Канада предлага изключителни възможности за генериране на чиста водноелектрическа енергия и страната работи за максимизиране на своите предимства. Около 61% от общото производство на електроенергия в страната идва от водноелектрически централи с общ производствен капацитет около 82 GW. Държавата с 37,5 милиона души население се нарежда на четвърто място в света по общо производство на хидроенергия, следвайки само САЩ, Бразилия и Китай.

Сега страната гледа решителни към горивото на бъдещето – водорода. Държавната енергийна компания Hydro-Quebec, най-големият производител на енергия в страната, се е заела да пусне в експлоатация завод за електролиза за 200 милиона канадски долара във Варен, близо до Монреал, който ще използва водноелектрическа енергия за захранване на гигантски електролизатор, превръщайки водата в 11 100 тона зелен водород и 88 000 тона кислород годишно.

Горивото първоначално няма да бъде за износ. Мощността на централата от 88 MW ще доставя чиста енергия и кислород за близкия завод за рециклиране, където ще бъде използван за превръщане на нерециклируемите отпадъци в биогорива, вместо да ги изпраща на сметището.

Но в крайна сметка Канада се надява, че заводи като този ще могат да превърнат огромния й хидро-потенциал в бизнес за износ на чиста енергия, захранвайки утрешните превозни средства и самолети с горивни клетки, произвеждайки гориво за различните сектори на икономиката и продавайки го за производството на „въглеродно неутрални синтетични горива“.

Hydro-Quebec казва, че разглежда и зеления H2 като потенциална среда за съхранение на енергия на едро, макар че това ще предизвика някои предизвикателства. Тук на дневен ред остава въпросът кое е по-ефективно – водородното съхранение или ПАВЕЦ технологията.

Новата инсталация за хидроелектролиза трябва да бъде пусната в експлоатация през 2023 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*