Бивш затвор в Копенхаген става зелен квартал

В предградието на Копенхаген Албертслунд бившият затвор Вридсльозелил ще заживее нов живот като привлекателен зелен квартал със смесена употреба и силен акцент върху природата. Планът за развитието на района с площ от 160 000 квадратни метра е съсредоточен върху адаптивното повторно използване на историческата звездовидна структура, в която някога се е намирал държавният затвор.

Замислена като естествено продължение на Албертслунд и съществуващите основни пътни артерии, визията за Вридсльозелил има за цел да промени образа на това място, което доскоро е било „затворен анклав“, и да преобрази района в привлекателна градска дестинация – желана за обитаване, игра и работа. Генералният план включва голямо разнообразие от общи части и зелени площи за насърчаване на здравословен и социален начин на живот.

Предложението на архитектите от Schmidt Hammer Lassen Architects и ландшафтните архитекти от BOGL се състои от пет уникални района, всеки с достъп до природата с различни нива на плътност. Сковбьен, северният квартал с градски вили, ще е разположен сред два горски „клъстера“. Бевагелзесбьен, западният квартал, ще е с терасовидни многоетажни къщи, които се отварят към полу-публични площади. Грьобиен, най-големият и най-населен квартал, ще се състои от високи сгради на югозапад. Портбиен, кварталът на юг по протежение на железопътната линия, ще е с 10-етажни сгради. Хавебьен, източният квартал, ще впечатлява с уединени ренесансови градини. Емблематичната сграда на затвора във формата на звезда ще бъде в основата на генералния план. Тя ще бъде превърната в център за общността с пространства за съвместна работа и отдих.

„Нашата визия за Вридсльозелил е да създадем нов квартал със зелено сърце за всички граждани – област, която укрепва общността, климата и ландшафта в Албертслунд“, каза Кристиян Алмарк, партньор и дизайнерски директор в Schmidt Hammer Lassen. „Ще запазим възможно най-много от съществуващата сграда на затвора и ще интегрираме някои от второстепенните сгради на комплекса, за да подобрим оригиналните качества.“

Графики: Schmidt Hammer Lassen Architects + BOGL

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*