Биоразградим електронен дисплей ще ни спасява от купищата е-отпадъци

Електронните отпадъци са стремглаво нарастващ проблем, така че ако даден електронен компонент не може да бъде използван повторно или рециклиран, той трябва поне да бъде биоразградим. Ето, че се появи експериментален нов електронен дисплей, за който учените твърдят, че може да бъде компостиран, когато вече не е необходим.

Създадено от учени от Германския технологичен институт в Карлсруе (KIT), устройството е вид електрохромен дисплей. Той използва органичен полимер, известен като PEDOT:PSS, при който количеството на поглъщането на светлина се променя при подаване на напрежение – в резултат отделните сегменти на дисплея се променят между почти прозрачни и непрозрачни състояния.

Този полимер се отлага върху субстрат от целулозен ди-ацетатен и се запечатва в електролитен желатин. Това дисплея едновременно гъвкав и способен да прилепва. Електрическият ток се подава чрез златни електроди. И, подобно на други електрохромни дисплеи, този може да бъде произведен евтино с помощта на мастилено-струен принтер.

В съобщението на KIT се посочва, че процесът на печат може лесно да бъде мащабиран за комерсиално. Възможно е и производството на малки серии специализирани дисплеи в персонализирани форми или размери.

Според изследователите технологията вероятно ще намери приложение в системи с кратък жизнен цикъл. Те могат да включват еднократни носими сензори за залепване върху кожата, които наблюдават състоянието на пациентите, или например опаковки на храни, които показват срока на годност.

„Доколкото ни е известно, това е първата демонстрация на биоразградим дисплей, произведен чрез мастилено-струен печат“, казва Герардо Ернандес-Соса, ръководител на групата за печатна електроника в Института за леки технологии на KIT. „Това ще проправи пътя към устойчиви иновации за други електронни компоненти и към производството на по-екологична електроника.“

Дисплеят е описан в статия, която наскоро беше публикувана в Journal of Materials Chemistry.

Снимка: Манюел Пич, KIT

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*