Двустранни слънчеви клетки сбират и пряката, и разсеяната светлина

Двустранна слънчева клетка – с две лица – която съчетава най-доброто от перовскитните и силициевите технологии за фотоволтаика, можа да събира значително повече енергия от слънчевита лъчи. Разрботката е дело на международно обединение, включително изследователи от Университета за наука и технологии „Крал Абдула“ (KAUST) и Университета за технологии и инженеринг.

На открито светлината идва предимно директно от слънцето. Конвенционалните тандемни слънчеви клетки вече могат да преобразуват тази светлина в електричество по-ефективно в сравнение с традиционните силициеви слънчеви клетки чрез поглъщане на допълнителни дължини на вълната на светлината. Но изследователите казват, че може да бъде събрана още повече енергия с помощта на двустранна тандемна конфигурация. Светлината, отразена и разпръсната от земята също може да бъде събирана, за да увеличи значително количеството ток, генерирано от тандемната слънчева клетка.

Изследването, публикувано в списанието Nature Energy, описва как точно екипът е проектирал устройството – комбинация от перовскитната и силициевата технология – за да надскочи приетите в момента граници на производителност за тандемната конфигурация. „Използвайки отразената от земята светлина, вече можем да генерираме токове, по-високи от тези при конвенционалните тандеми, без изобщо да увеличаваме производствените разходи“, казва д-р Микеле Де Бастиани, съавтор на изследването.

Потенциалът за улавяне на непряката слънчева светлина е проучван в миналото, но без значителна експериментална проверка. В новото изследване са участвали и сътрудници от Технологичния институт в Карлсруе и Университета в Болоня, за да решат научните и инженерни предизвикателства, необходими за включване на технологиите за събиране на непряката слънчева светлина.

„Двуфазните силициеви слънчеви клетки бързо заемат все по-голям дял на пазара на фотоволтаици, тъй като те могат да доведат до увеличаване на производителността с 20%. Експлоатацията на тази концепция в тандемите перовскит / силиций сега отваря възможности за свръхвисоко производство на енергия при достъпни разходи“, заключават учените.

Снимка: Мишел де Бастиани

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*