Плаващи фотоволтаици ще захранват офшорен завод за водород

Repsol Technology Lab, звено на испанския производител на петрол Repsol, участва в пионерски проект за производство на зелен водород от плаващи фотоволтаици в Кантабрия, северна Испания. Проектът, наречен Bahía H2 Offshore, разчита на бюджет от 4,5 милиона евро и ще бъде завършен през декември 2023 г. В част от водите на пристанищната администрация в Сантандер а разработчиците ще се съсредоточат върху проектирането и изграждането на прототип на завод за офшорно производство на водород и „зелен амоняк“, захранван от плаващи слънчеви панели.

Зеленото гориво ще се използва за захранване на плавателни съдове и оборудване в пристанището на Сантандер. На тази фаза технологичните решения ще бъдат тествани в пристанищната зона, но в крайна сметка се предвижда да бъдат приложени на места далеч от брега.

Паралелно с това там ще върви и индустриалния изследователски проект OceanH2, воден от компания на име Acciona, чиято цел е да проектира и валидира първия офшорни проект за генериране, съхранение и разпространение на зелен водород в Испания. Проектът ще комбинира вятърна и плаваща фотоволтаична технология и ще се основава на различни сценарии за изграждане на офшорни хибридни системи за производство на електроенергия, за да се идентифицират тези с най-голям потенциал за развитие. Участие ще имат шест автономни общности на Испания: Мадрид, Канарските острови, Андалусия, Кантабрия, Навара и Каталуния.

Графика: Acciona

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*