100% електрическа лекотоварна кола за 800 кг. товар – Opel Combo-e

Opel Combo-e Cargo

Доставчици на стоки, сервизни техници, професионалисти с малък бизнес и всички, които търсят лекотоварно превозно средство с нулеви емисии и подчертано градски характер, могат да се възползват от пускането на Opel Combo-e – най-новия модел на Opel, който претендира да е най-доброто лекотоварно превозно средство на пазара досега. Колата има две версии -товарна и пътническа.

Като товарен автомобил електрическото возило е способно да превозва до 4,4 кубиески метра полезен товар или общо 800 килограма. Най-новото попълнение в изцяло електрическата лекотоварна гама на Opel се предлага в две дължини на междуосието и каросерията. Вариантът на Combo-e с обща дължина 4,40 метра има междуосие от 2785 мм и може да превозва товари с максимална дължина до 3090 мм. Максималният полезен товар при тази версия достига 800 кг, а товарният обем е от 3,3 до 3,8 м3 . Максималното тегло на прикачния товар е цели 750 кг – водещо постижение в този пазарен сегмент. Удълженият XL вариант с обща дължина 4,75 метра е с междуосие от 2 975 мм и обем до 4,4 м3 на товарното пространствио, което може да побере предмети с дължина до 3 440 мм. Благодарение на шестте халки за прикрепване на товарите на пода (с възможност за още четири по средата на стените на товарното простраство) всичко остава стабилно и безопасно закрепено на мястото си.

Решаваща характеристика за много професионалисти при избора на Combo-e може да бъде и голямото разстояние между арките на калниците на задните колела, което е достатъчно широко за превоз на европале (удълженият вариант може да транспортира две едно до друго). Превозът на много дълги предмети може да се осъществи и вертикално с помощта на допълнително предлагания товарен люк в задната част на покрива.

Пътническата версия на автомобила пък, наречена Сrew van, място за до четирима пътници освен водача.

В зависимост от профила на шофиране и външните условия, новият Combo-e може да измине до 275 километра с едно зареждане на своята литиево-йонна батерия с капацитет 50 кВтч (WLTP2).

На обществена зарядна станция потребителите могат да заредят батерията до 80% в рамките на около 30 минути.

Благодарение на максималната мощност от 100 кВт (136 к.с.) и максималния въртящ момент от 260 Нм на електрическото задвижване, Combo-e е идеален не само в градски условия, но и при пътуване извън града. В зависимост от моделния вариант, Combo-e ускорява от нула до 100 км/ч само за 11,2 секунди, а електронно ограничената максимална скорост е 130 км /ч.

Спирачна система предлага усъвършенствана рекуперативна функция с възможност за избор на две индивидуални настройки, с което допълнително увеличава енергийната ефективност на модела.

Пълната гама от технологии и асистиращи системи обхваща всичко от предупреждението за сънливост и умора на водача DA (Drowsiness alert) и функцията за разпознаване на пътни знаци TSR (Traffic Sign Recognition) до предупреждението за сблъсък с превозното средство отпред FCA (Forward Collision Alert) с функции за защита на пешеходците и за автоматично аварийно спиране АЕB (Automatic Emergency Braking).

От особена важност за безопасността на останалите участници в движението е системата за панорамно задно виждане SRV (Surround Rear Vision), която спомага за предотвратяване на произшествия с велосипедисти и пешеходци при извършване на меневри за десен завой.

При SRV две видеокамери осигуряват видимост на водача в критичните зони зад и отстрани на автомобила.

С тези свои предимства Combo-e е идеален избор на лекотоварен електромомобил за всички, които се насочват към „зелена мобилност“ като представителите на малкия бизнес и самонаетите. Извънредно подходящ е за градските райони, където ограниченията могат да дадат достъп до централните части само на автомобили с нулеви емисии.

Акумулаторната батерия с 216 литиево-йонни клетки, комплектовани в общо 18 на брой модула е разположена в подовата секция на каросерията между предния и задния мост така, че да не компрометира използването на товарната зона или пространството в купето. В тази позиция акумулаторната батерия спомага и за понижаване на центъра на тежестта, с което благоприятства поведението на пътя и стабилността при страничен вятър дори при пълно натоварване.

„Combo-e продължава процеса на разширяване на нашата гама от лекотоварни автомобили с нулево ниво на емисиите, който започна в края на миналата година с Vivaro-e. До края на 2021 година и премиерата на новия Movano-e, ние ще завършим електрификацията на цялата си лекотоварна гама.“ Към 2024 година Opel ще бъде в състояние да предложи на своите клиенти електрифицирани версии на всички леки и лекотоварни модели в своята продуктова гама.

От: Opel

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*