Старата черница във Велики Преслав с двойна победа в конкурса „Дърво с корен 2020”

На онлайн церемония по обявяване на резултатите и победителите в „Дърво с корен 2020“ днес станаха известни отличените участници в поредното издание на конкурса, търсещ връзката на хората с природата чрез историите, разказвани от значими и скъпи на сърцата ни дървета. За първи път в 11-годишната история на инициативата едно и също дърво печели и в двете категории, победителите в които се определят чрез публичен онлайн избор.

В приключилото на 20 януари тази година гласуване най-голяма подкрепа – 481 гласа – получи Старата черница в центъра на Велики Преслав, която стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2020 г. Близо 450 години тя е безмълвен свидетел на мъки и радост. Помни Левски, Караджата, посрещането на Иван Вазов като скъп гост на града. Градинката с градския шадраван, където расте вековното дърво, отдавна се е превърнала в любимо място за срещи, отдих и прохлада през летните месеци. Затова не е учудващо, че любовта и привързаността на местните жители и усилията им по популяризиране на кандидатурата на дървото успяха да донесат първо място за Старата черница и в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“.

Наградата за първенеца в конкурса ще бъде предоставена от „Асоциация на арбористите в България“. Нейни специалисти ще извършат експертен оглед на дървото през пролетта и ще изготвят препоръки за евентуални мерки за подобряване на състоянието му. Отличието прие представител на НЧ „Развитие 1874” – Диляна Георгиева. Тя изказа благодарност към всички гласували за дървото, от името на целия екип на читалището. Освен радостта от неочакваната двойна победа, секретарят на читалището сподели и че „Най-важното, което ни предстои тепърва, и се стремим към това заедно с отговорните за дървото институции, е да успеем да го съхраним и занапред във времето – и чисто физически, и като историческа памет.“

В онлайн церемонията се включиха и номиниралите класираните на второ и трето място дървета в категория „Дърво с корен“ – Мухарем Алиосман от с. Звиница, община Кърджали, и Мария Мамова от с. Петрелик, община Хаджидимово.

Отличията на дърветата бяха представени от Тома Белев от Асоциацията на парковете в България и Евгени Цавков, преподавател в Лесотехническия университет, които са дългогодишни членове на журито на конкурса и наравно с номиниращите ежегодно се вълнуват от интересните и разнообразни видове и истории, които той привлича. Те споделиха и любопитна информация за отличените дървета, за заниманията на дендролозите, и за невидимата и различна връзка на хората с дърветата, когато погледът ни към тях е като към приятели, пазители на съкровени преживявания, източник на живителни сили.

Журито връчи допълнително специална награда „Изборът на експертите“ – за Кривото дърво, растящо в Морската градина във Варна. Предложението за него изпрати петокласничката Никол Гърнева от ОУ „Петко Р. Славейков“. Номинацията бе отличена заради историческата свързаност на вида „Див рожков“ с озеленяването на Варна преди 70 години, неговия специфичен външен вид и преданията около произхода на названието му „Юдово дърво“.

С победата си Старата черница във Велики Преслав автоматично става финалист в конкурса „Европейско дърво на годината 2021”, където ще представи страната ни в започващия на 1 февруари международен конкурс. Тази година в него ще се включат общо 14 държави, като гласуването ще се проведе онлайн на www.treeoftheyear.org в периода 1-28 февруари 2021. След двойната победа на черницата у нас, се надяваме тя да набере още по-голяма подкрепа и да се подреди на водещо място сред останалите почитани от хората европейски дървета.

От: Фондация „ЕкоОбщност“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*