Европейски цифрови иновационни хъбове в България ще генерират „зелен растеж“

Financial literacy means having the knowledge, skills and confidence to make responsible financial decisions. (CNW Group/Financial Consumer Agency of Canada)

Министерски съвет прие процедура за национален подбор на проектни предложения за създаване на Европейски цифрови иновационни хъбове (ЕЦИХ) в България. Процедурата ще бъде проведена от Министерство на Икономиката в отговор на инициативата на програма „Цифрова Европа“ 2021-2027 за изграждането на мрежа от ЕЦИХ – единни точки за бизнес услуги, в които да се предоставя най-новият цифров капацитет, експериментиране и тестване на нови технологии.

Откриването на процедурата е ключова стъпка за България в засилването на зелените иновации. Към настоящия момент страната изостава от средните стойности за ЕС по ключови показатели като ресурсна, енергийна ефективност, еко-иновации и зелен растеж. Бързото прилагане на зелени иновации като внедряване на нови технологии за кръгови бизнес модели, еко-дизайн и алтернативни суровини чрез достъп до услуги в ЕЦИХ ще подсили устойчивия ръст и конкурентоспособност на българската икономика.

В изпълнение на проект GReen Startup Support (GRESS), съфинансиран от програма Интеррег Европа, Фондация Cleantech България си партнира активно с публичните институции за взаимстване и прилагане на международен опит по темата „подкрепа за бизнеса в прехода към зелена икономика“.

В хода на междурегионалния обмен на знания, индустриалните симбиози се отличиха като подходящ подход за стимулиране на зелена предприемаческа активност и развитие на иновационен капацитет. Те имат потенциала да увеличат връщането на вторични материали и ресурси в производствата и да подпомогнат постигането на целите за нисковъглеродна и климатично-неутрална икономика.

Иновациите в зелени технологии, съчетани с използването на ЕЦИХ за бързото им внедряване, ще са предпоставка за развитието на кръгово управление на ресурси чрез дигитални решения и ще даде допълнителен тласък за внедряването на „индустриални симбиози“. Приоритетът е поставен върху създаване на ползи за българския бизнес като лесна проследимост на материални потоци, намаляване на разходите за суровини и управление на отпадъци, стабилност на доставките, активен информационен обмен и здрави връзки между индустриите, ефективни и удобни процеси.

От: Фондация Cleantech България

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*