Вековна водна кула е модерен дом със зашеметяваща гледка

Седем години след като закупили водната кула до селото, в което са прекарали детството си, братовчедите Рууд Висер и Фуми Хошино от RV Architectuur успешно са превърнали вековната постройка в зашеметяващ модерен дом за своите семейства. Изграден с относително скромен бюджет и със собствени ръце, проектът за адаптивно повторно използване е отличен с наградата Watertowerprize 2020 – годишно отличие за собствениците на най-добре трансформираната водна кула. В нея сега се помещават обща закрита градина с двойна височина, както и две жилища на горните етажи, които гледат към зашеметяваща гледка към река Де Лек и красивия полдерен пейзаж около нея.

Когато Висер и Хошино закупили водната кула през 2013 г., и двамата били в началото на двадесетте си години. Днес братовчедите са женени за своите партньорки и са създали семейства с по две деца. Двете четиричленни семейства живеят заедно във водната кула с диаметър 9 метра. Шестоъгълната структура е разделена на три секции: градинска зона на приземното ниво и две двуетажни жилища, всяко с уникално оформление, радващи се на чудни гледки към пейзажа. Едното жилище е с изглед към реката, докато другото гледа към полдера край реката.

Фактът, че и двамата братовчеди са дизайнери, е ключов за успешната трансформация, коментира журито на Watertowerprize. Огромните прозорци от пода до тавана, гледащи към река Де Лек и местния полдерен пейзаж, допринасят за качеството на пространствата вътре и се вписват перфектно в здравия външен вид на водната кула. Мотото на архитектите по време на процеса на проектиране е бил „Не превръщайте водната кула в къща, а живейте във водна кула“ – и точно това е силата на направената трансформация.

В резултат на това екстериорът на водната кула е запазен, съхранени са оригиналните прозорци с диамантена форма. Нови прозорци от пода до тавана са вмъкнати предвидливо, за да не нарушават шестоъгълната геометрия на кулата, и са екранирани отвън от вертикални дървени решетки.

Снимки: RV Architectuur

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*