Строят парник с прозрачни фотоволтаици в Австралия

Представете си оранжерия, чивто стъклена обвивка произвежда електричество, бидейки напълно прозрачна – точно такова нещо се строи в момента в Австралия. Местната фирма ClearVue започна инсталирането на прозрачните слънчеви фотоволтаични интегрирани стъклени модули в рамките на изследователски проект на Университета Мърдок в Пърт.

Оранжерията ще използва технология за прозрачно фотоелектрично стъкло, която е разрбтена така, че да запазва прозрачността на стъклото, докато генерира електричество. Данните, събрани от експериментите досега, показват, че технологията осигурява минимум 30 вата на квадратен метър, като същевременно поддържа 70% прозрачност.

Прозрачните фотоелектрички стъкла (ПФС) разполагат със слънчеви фотоволтаични клетки по краищата си. Устройствата включват междинен слой от наночастици и спектрално-селективно покритие на задната външна повърхност, които позволяват преминаването на голяма част от светлината, но пренасочват инфрачервената и ултравиолетовата светлина към ръба на ПФС, където енергията се събират от слънчевите клетки.

Оранжерията ще генерира по-голяма осведоменост на пазара за своята интегрирана в PV технология (BIPV), когато започне да функционира, надяват се от ClearVue.

Основната носеща конструкция на оранжерията беше построена през декември. Монтажът на специалните стъклопакети се очаква да приключи през следващите седмици. Пускането в експлоатация е предвидено за март или април.

Оранжерията е съвсем реална и в нея ще се отглеждат действително хранителни култури. Очаква се фотоволтаичните стъкла да доведат до леко понижаване на вътрешната температура: ако традиционните оранжерии предлагат температурен диапазон от +/- 6 ° спрямо оптималната температура, с неговата технология се осигурява температурен диапазон от +/- 2 ° спрямо оптималната температура. Това би трябвало да се отрази добре на отглежданите растения.

Резултатите от изпитанията не само ще спомогнат за улесняване на търговското приложение на технологията на пазарите за „защитено земеделие“, но и за навлизането й в многоетажните търговски сгради. Сградно-интегрираната фотоволтаика (BIPV) все още не се радва на широко разпространение като сградно-прилаганата фотоволтаика (BAPV), но е идентифицирана от Австралийския PV институт като един от петте ключови пътища за повишено навлизане на фотоволтаиката на пазара.

Снимка: ClearVue

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*