На път ли са да изчезнат и акулите?

Неотдавнашно проучване, публикувано в списание Nature, разкри, че броят на акулите в океаните по света е намалял със 71% спрямо 70-те години на миналия век. Поради тази тревожна констатация изследователите призовават правителствата да предприемат драстични мерки, за да спасят вида от изчезване. Авторите на изследването сочат причината за проблема в свръхулова.

Акулите често се ловят за храна, но също така са жертви на спортен риболов в много части на света. По-обезсърчителен е фактът, че тези животни вече са изложени на риск от изчезване, според Никълъс Дълви, професор от университета Саймън Фрейзър в Британска Колумбия. „Прекомерният улов на океански акули застрашава здравето на цели океански екосистеми, както и продоволствената сигурност за някои от най-бедните страни в света“, каза Дълви.

В проучването са анализирани 31 вида акули и скатове, открити в открития океан. От тези видове 24 са вече класифицирани като застрашени от Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Три вида акули даже са „критично застрашени“.

За да се възстановят тези популации от диви животни, трябва да се вземат предвид научните данни. Според Соня Фордъм, президент на Shark Advocates International, големите бели акули сега се възстановяват благодарение на научни данни, които са повлияли на ограниченията за риболов. „Сравнително прости предпазни мерки могат да помогнат за спасяването на акулите и скатовете, но времето за действие е малко“, каза Фордъм. „Спешно се нуждаем от консервационни действия по целия свят, за да предотвратим безброй негативни последици и да осигурим по-светло бъдеще за тези необикновени, незаменими животни.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*