На Острова заделиха още 20 млн. паунда за зарядни станции за електромобили

Как се насърчава развитието на електрическата мобилност? Дори и да нямат готов отговор на този въпрос, на Острова се опитват да намерят най-добрия начин. Правителството на Обединеното кралство обяви, че осигурява още 20 милиона лири за развитие на системата от зарядни станции за електромобили. Тя включва както зарядни станции в жилищни сгради, така и устройства на улицата.

Удължаването на програмата беше обявено в писмо, изпратено до местните власти от министъра на транспорта Грант Шапс. Той призова местните съвети да използват схемата, за да подкрепят водачите, които нямат възможност на частен паркинг да зареждат надеждно автомобила си.

От стартирането на схемата през 2017 г. досега тя е подкрепил инсталирането на близо 4000 улични станции за зареждане на електромобили в Обединеното кралство, според Министерството на транспорта (DfT). Според ведомството, новото финансиране може да удвои тази бройка до близо 8000.

Продажбите на нови автомобили и микробуси с двигатели вътрешно горене ще бъдат поетапно преустановени във Великобритания до 2030 г. Това е част от мерките в плана за „зелена индустриална революция“, обявен в края на миналата година. Забраната ще бъде разширена така, за да обхване и хибридните автомобили и микробуси до 2035 г. Всичко това е придружено с 1,3 млрд. лири държавно финансиране, за да се ускори изграждането на точки за зареждане на електрически превозни средства в домове, улици и магистрали. Наред с това са заделени и допълнителни 582 млн. лири за безвъзмездни средства за субсидиране на разходите за придобиване на автомобили с нулеви или ултра ниски емисии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*