Гуми и строителни отпадъци създават 35% по-здрав бетон

Освен че осигурява повторно използване на бракуваните стоки, добавянето на късове от стари автомобилни гуми към бетона може да направи материала по-здрав и по-устойчив на топлина. Новите изследвания продължават да разширяват проучванията в тази област, като сега учените са намерили нов производствен метод за рециклиран бетон, създаващ материал с 35% по-здрав от традиционния бетон.

Боравейки със смес от цимент, вода, натрошени скали, пясък и други съставки, учените непрекъснато експериментират със състава на бетона в търсенена по-добър строителен материал. Миналата година учени от австралийския университет RMIT използваха изхвърлени гуми и строителни отломки, за да създадат нов рециклиран бетон, който изглежда изключително подходящ за използване по пътищата.

Най-новото постижение идва от инженерите на RMIT, които са използвали стари гуи и строителни отпадъци, раздробени до получаването на фин инертен материал. Ключът към пробива е в „персонализираната форма“, която се използва за компресиране на съставките, заедно с цимент и вода. Резултатът е бетонен материал с до 35 процента по-голяма якост.

„Чрез подобряване на свойствата на рециклираните отпадъци без използването на каквито и да било допълнителни материали, ние разработихме осъществимо и практично решение, което да се справи с проблемите с производителността, свързани с рециклирането на отпадъци в бетон,“ казва професор Юфей Ву от Инженерната школа на RMIT.

Сега изследователите търсят индустриални партньори за разработване и тестване на сглобяеми бетонни елементи като блокове, крайпътни прегради, стенни панели и плочи. Казват, че простотата на техниката обещава всички тези приложения да са възможни и лесно изпълними.

„Технологията може лесно да се приложи в производството на сглобяеми бетони модули и изисква много малко промяна на съществуващите производствени процеси – с добавянето на една-единствена допълнителна стъпка в последния етап на производството“, казва Казми.

Изследването е публикувано в списание Resources, Conservation and Recycling.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*