Велосипедно колело филтрира въздуха, докато караме

Велосипедно колело, което може да филтрира външния въздух, докато колоездачът кара – тази щура идея е крумнала на Кристен Тапинг, докато се „търкаляла“ по улиците на Лондон, един от градовете с най-силно замърсен въздух в Европа. Нарекла творението си Rolloe.

Водена от разбирането, че движението на колелата на велосипеда създава кинетична енергия, Тапинг, студентката трета година по продуктов дизайн в Лондонския университет в Саут Банк, започнала да разработва прототип от картонени изрезки. Използвайки дим от тамян и простичък вентилатор, тя изпробвала безброй вариации.

Въпреки че идеята е мащабируема и приложима за редица приложения, Тапинг започнала с колелата за велосипеди, тъй като те са много подобни на съществуващата технология на въздушните филтри. За да се избегне „преоткриването на колелото“, Таппинг експериментирала с различни техники за създаване на вакуум и изтласкване, необходими за изтегляне на мръсния въздух в устройството и освобождаването на филтрирания въздух от другата страна. Чистият въздушен поток в крайна сметка е насочен към лицето на колоездача.

Вече измислила финалната конструкция на своето изобретение, Тапинг монтирала HEPA филтър и такъв с активен въглен за улавяне на големи и малки частици, както и на вредни газове от въздуха. Оттам нататък концепцията е проста. Докато велосипедът е в движение, перките изтеглят въздух през четири слоя филтрация, прочиствайки въздуха, докато велосипедистът върти педалите из замърсения град. Въпреки че всеки може да използва Rolloe, основният целеви пазар в момента са велосипедистите, които пътуват от и до работното място, както и схемите за споделени обществени велосипеди.

Като допълнителен стимул за подобряване на качеството на въздуха Rolloe се свързва с приложение, което позволява на колоездачите да споделят информация за разстоянието и да си поставят цели. След това участниците могат да бъдат възнаградени с точки въз основа на изминатото разстояние. Според Тапинг, „ако 10% от всички лондонски велосипедисти инсталират по един Rolloe на велосипеда си, те биха филтрирали приблизително 266 865 m³ въздух – 20 пъти по-голям обем от този на площад Трафалгар“.

Филтрите могат да се почистват и използват повторно. Частите също са проектирани да се разглобяват лесно с цел поправка и сглобяване или пък за рециклиране в края на живота им. Понастоящем Rolloe продължава да е в процес на разработка и създателката му се надява да може да започне да го предлага в търговската мрежа към началото на 2022 г. Крайният продукт ще бъде направен от материали от рециклирана пластмаса с помощта на шприцоване. Тапинг, естествено, има планове да създаде Rolloe за задно колело за двойно по-голяма филтрираща мощност при каране на велосипед.

Изображения: Кристен Тапинг

2 коментара

  1. Да ги въведат в гумите на градския транспорт или като „допълнителни багажници“ на таваните им. Примерно „зелен“ автобус на газ или ток, допълнително ще почиства и въздуха. Също така да се поставят на всяка административна сграда по 4 броя на слънчеви колектори. ..и ей на намаление от данъците за частницииитеее.. Даааа, ама Не! Както е казал Петко Бучаров 🙂 ….чаааак след няколко години, като узрееем какъв да го правим (сеене на дървета, спиране в идеален център на коли,не на ток или газ, намаляване на лични автомобили от 3 на 2 или на 1 + бонус от държавата .., и т.н. и т.н.)

  2. Хората си слагат ел. мотор и батерия, за да им олекотява физическото усилие. Не разбирам защо им е да си поставят такова нещо, което със сигурност би се усещало в сериозна тежест.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*